Kaffeursprung

Sofiero Kafferosteri jobbar med noga utvalda kvalitéer på bönor, utvalda exportörer och regioner. Vi provar alla ursprung själva och tar alla beslut längs med produktionskedjan. På detta sätt kan vi alltid hålla en hög och jämn kvalité på våra kaffeblandningar. Här har vi listat några av de främsta kaffeursprungen som finns i världen. Totalt finns det 51 länder, vilket innebär 83 produktionsplatser i världen som producerar kaffe. Många av dessa länder använder vi i våra blandningar.

Kaffeprovning

Inför varje nytt skördeår säkerställer vi vår kvalité med våra leverantörer. Det gör vi genom   att exportörerna inför säsongen skickar ett uppdaterat kaffeprov med våra kvalitetskrav. Dessa godkänns innan vi påbörjar årets nya köp från den nya skörden. I samband med köp så provar vi alltid kaffet innan skeppning så att det blir godkänt. Nästa gång vi provar kaffet är i samband med att kaffet anländer. Därefter provsmakas kaffet regelbundet vid eventuell lagring. I samband med rostning och packning provas kaffet igen innan det frisläpps.

Klassificeringssystem

Alla kaffeproducerande länder har ett eget klassificeringssystem för sina egna kaffen. Det har sitt ursprung i att särskilja olika kvalitéer så att köparna lättare kan beskriva vad de vill ha. Samtidigt är det lättare för exportörerna att förstå vad köparen söker och detta är ett sätt att undvika problem gällande kvalitéer. Samtliga kvalitetsbeteckningar används idag i den internationella kaffehandeln. Alla kaffekvalitéer, oavsett land, har olika priser och dessa priser varierar varje dag på grund av tillgång och efterfrågan. I all internationell kaffestatistik redovisas alltid kaffeproduktion baserat på 60 kg säckar.

old woman gathers the coffee beans

Colombia

Volym: 12.500.000 säckar (2014).

Kaffeart: Arabica 100 %

Höjd: 800-2000 m.ö.h.

Skördeperiod: Huvudskörd april-juli, mellanskörd oktober-januari.

Bearbetning: Tvättat och soltorkat.

Regioner och områden: Supremo eller Excelso.

Klassificering enligt område: Central Cordillera därav Medellin, Armenia, Manizales. Dessa är de tre viktigaste kaffedistrikten som tillsammans utgör 70 % av all skörd.

Kommentar: Har en bra fyllighet och lämpar sig för de flesta blandningar.

Etiopien

Volym: 6.625.000 säckar (2014).

Kafferart: Arabica 100 %

Höjd: 1300-2100 m.ö.h.

Skördeperiod: oktober-februari, endast en skörd om året.

Bearbetning: Tvättat och soltorkat.

Regioner och områden: Yirga – Sydväst, Sidamo – Syd, Limu – Sydväst, Harrar – Öst.

Klassificering enligt område: Unwashed, Semi-washed, Washed. Dessa är de tre olika prepareringssätten men för övrigt pratar man om distrikt samt område, till exempel Sidamo.

Kommentar: Toppkvalitéer blandat med låga kvalitéer. Toppkvalitéer finns i begränsad volym. Ett av världens dyraste kaffe och ett av våra huvudursprung. Etiopien har de kvalitéer vi söker.

mountain

african woman in a coffee plantage

Burundi

Volym: 552.000 säckar (2014).

Kaffeart: Arabica 90 % Robusta 10 %

Höjd: Arabica 1500-2000 m.ö.h, Robusta 800 m.ö.h.

Skördeperiod: maj-augusti.

Bearbetning: Tvättat och soltorkat.

Regioner och områden: Öster om huvudstaden, gränsen mot Tanzania.

Klassificering enligt område: De finaste kaffena är tvättade under beteckningen Fully Washed där AAA är den högsta kvalitén av tre nivåer. Dessa nivåer består av AAA, AA och A. 

Kommentar: Ett land med stor potential men på grund av de etniska spänningarna gör det till ett ganska osäkert exportland.

 

Brasilien

Volym: 45.342.000 säckar (2014). Världens största producent.

Kaffeart: Arabica 65 % och Conillon 35 %

Höjd: 200-800 m.ö.h.

Skördeperiod: juni-augusti.

Bearbetning: Merparten är otvättat och soltorkat.

Regioner och områden: 17 stater varav 4 största står för 95 % av produktionen. Minas Gerais är det viktigaste kaffedistriktet.

Klassificering enligt område: Storleksklassificering av bönans storlek och smakklassificering gällande kaffets renhet.  

Kommentar: Världens största producent och exportör. På grund av sitt läge är Brasilien ett av de få länder som kan drabbas av frost. Då fryser plantan sönder och sprängs inifrån. Frost har historiskt uppstått vart 4-5 år. Ofta används Brasiliens kaffebönor som en bas i kaffeblandningen.

coffee harvest in Africa

Kenya

Volym: 850.000 säckar (2014).

Kaffeart: Arabica 99 % Robusta 1 %

Höjd: 1500-2100 m.ö.h.

Skördeperiod: Main Crop: oktober-december, Fly Crop: juni-augusti.

Bearbetning: Tvättat och soltorkat.

Regioner och områden: Norr samt nordöst om Nairobi, runt Mount Kenya.

Klassificering enligt område: Nästan allt kaffe säljs genom ett auktionssystem där exportörerna får prover en vecka innan kaffeauktionen. Dessa prover provas noga av kaffeexportörerna så att de vet vilket kaffe de är intresserade av att buda på respektive köpa. Landets klassificering består av Kenya AA, AB, C, PeaBerries, Elephant samt 6 låga kvalitéer.

Kommentar: Toppkvalitéer, dock i mycket begränsad volym. Ett av våra viktigaste ursprung. Ett av det dyraste kaffet i världen på grund av kvalité, har de kvalitéer vi söker.

Costa Rica

Volym: 1.508.000 säckar (2014).

Kaffeart: Mondo Nuevo, Caturra, Catui.
Höjd: 1200 – 1650 m.ö.h.

Skördeperiod: november – februari.

Bearbetning: Tvättat.

Regioner och områden: Central Valley, Tarazu.

Klassificering enligt område: När det gäller Costa Rica är det inte området som styr kvalitéerna utan det är på vilken höjd kaffet växer på. Hard Bean – HB, Good Hard Bean – GHB, Strictly Hard Bean – SHB och Tarazu. 

Kommentar: Har en kaffekvalité som är den bästa i hela Centralamerika. Har de kvalitéer vi söker. 

coffee sacks
coffee tree branch

Guatemala

Volym: 3.500.000 säckar (2014).

Kaffeart: Arabica, Arabico, Bourbon, Typica, Maragogype.
Höjd: 700-1700 m.ö.h.

Skördeperiod: september – april.

Bearbetning: Tvättat.

Regioner och områden: Coban, Antigua, Atitlan, San Marcos, Huehuetenango.

Klassificering enligt område: När det gäller Guatemala är det inte bara fokus på höjden utan också mycket fokus på vilket område kaffet kommer ifrån. Hard Bean – HB , Fancy Hard Bean – FHB , Strictly Hard Bean – SHB. 

Kommentar: Är det av rätta kvalitéer är det ett av de bästa producentlandet i Centralamerika tillsammans med Costa Rica. Har de kvalitéer vi söker. 

Nicaragua

Volym: 2.050.000 säckar (2014).

Kaffeart: Arabica – Typica, Bourbon, Caturra, Maragogype.
Höjd: 500-2000 m.ö.h.

Skördeperiod: december – mars.

Bearbetning: Tvättat.

Regioner och områden: Jinotega och Matagalpa.

Klassificering enligt område: När det gäller Nicaragua pratar man oftast enbart om Jinotega och Matagalpa. Förutom dessa två huvuddistrikt så pratar man om höjden där kaffet växer på. Medium Grown – MG, High Grown – HG, Strictly High Grown – SHG.

Kommentar: Är ett land som är på väg att utvecklas i positiv riktning när det gäller kvalité och produktion. Merparten av deras kvalité är en form av mellan/standardkvalitéer.

tests
coffee beans in a sack

Panama

Volym: 95.000 säckar (2014).

Kaffeart: Arabica, Typica, Caturra.
Höjd: upp till 1500 m.ö.h.

Skördeperiod: augusti.

Bearbetning: Tvättat.

Regioner och områden: Boquete.

Klassificering enligt område: Det är Geisha som är mest känd. Geisha som namn är internationellt känt men annars växer de bästa kaffena i norra Panama.
Kommentar: Ett generellt kaffe liknande High Grown – HG samt Hard Bean – HB. I Boquete finns det riktigt fina kaffet – Geisha.

Mexico

Volym: 3.900.000 säckar (2014).
Kaffeart: Merparten Arabica.
Höjd: 700-1700 m.ö.h.
Skördeperiod: november – januari.
Bearbetning: 90 % tvättat, allt soltorkat.
Regioner och områden: Chiapas, Veracruz, Oaxaca.
Klassificering enligt område: En storproducent av kaffe vars främsta exportland är, på grund av sitt geografiska läge, USA. Mexico är ett av få länder i världen som därför kan exportera kaffe i lastbil. Good Washed – GW, Prime Washed – PW, High Grown – HG, Strictly High Grown – SHG.
Kommentar: En väldig spridning på kvalitéerna inom landet. Från mycket bra till mycket låg. En standard Mexico påminner mycket om karaktären av en standard Brasil.

washing the coffee beans